Fytoterapi

I dag finns det flera olika alternativa behandlingsmetoder för varierande sjukdomar och krämpor. Många av dessa metoder har en väldigt lång historia bakom sig och har funnits längre än den moderna sjukvården. Fytoterapi är ett exempel på en av de absolut äldsta behandlingsmetoderna och kan även kallas för örtmedicin.

En välbeprövad läkekonst

örtmedicinHälsa och välbefinnande är något som många människor prioriterar i sin vardag nu när problem med bland annat stress breder ut sig. Och kanske är det också detta som ligger till grund för det nyvunna intresse som finns för just fytoterapi. Dessvärre har många av de västerländska länderna lämnat den gamla läran och läkekonsten med örter under de senaste decennierna och det i sin tur betyder att en hel del kunskap har gått förlorad. Men tack vare nyfikenheten bland forskare liksom allmänheten har det återigen börjar studeras.

Själva benämningen på örtmedicin, fytoterapi, är ett samlingsnamn som innefattar behandlingar som utförs med hjälp av örter och andra slags medel som kommer från naturen. Olika sorters växter innehåller varierande aktiva ämnen. Dessa kan hjälpa olika funktioner i kroppen samt påskynda kroppens egen läkningsprocess.

Örtmedicin och behandlingsområden

Runt om i världen finns det massvis med människor som vänder sig till fytoterapi och naturläkemedel för att mildra olika besvär – men även för att bota olika sjukdomar. Under åren som gått har det gjorts flera tusen studier bland forskare som bekräftar att örterna påverkar kroppen och har effekt på hälsan och välbefinnandet. Några av de behandlingsområden då örtmedicin lämpar sig är bland annat:

  • För att stärka immunförsvaret
  • För att minska stress och oro
  • För att hantera problem med magen och tarmarna
  • För att få bukt med hormonell och emotionell obalans
  • För att motverka näringsbrist i kroppen
  • För att motverka trötthet och allergier
  • För att behandla svamp och bakterier

Om du ska använda dig av örtmedicin som behandling krävs det en viss vägledning och råd för att du ska kunna välja rätt örter och växter samt hur du ska dosera och under hur lång tid behandlingen ska pågå. En behandling inom fytoterapi är individanpassad för att den ska möta och motverka varje persons problem. Ibland kan vissa biverkningar uppstå – detta är dock sällsynt.

Studera och arbeta med fytoterapi

I och med det stora intresset för fytoterapi finns det numera ett flertal olika utbildningar du kan söka dig till runt om i Sverige. Många av dessa är kombinerade så att du blir både fytoterapeut och näringsterapeut. Det finns allt från kurser under ett par veckor till utbildningar som varar 2 år. Vad du ska välja beror på om du enbart vill lära dig för eget bruk eller om du önskar arbeta med örtmedicin. Som fytoterapeut blir det ditt jobb att undersöka dina klienters hälsovanor för att nå källan till vad som orsakar deras problem.