Böcker om näringslära och fysiologi

Kroppen är en fantastisk apparat och det finns många olika funktioner som ska fungera för att vi ska må bra. Om du vill ha mer kunskap och få mer förståelse för din kropp kan du studera näringslära – då lär du dig mer om olika näringsämnen och hur kroppen omsätter dessa. Näringslära tar också upp hur kost och hälsa hör ihop. Något också kan kopplas samman med näringslära är fysiologi som innebär att du studerar mekaniska samt fysikaliska och biokemiska funktioner. Vi har valt ut ett par olika böcker inom båda områden för dig som vill bredda din kunskap.

Läs mer om näringslära

  • fitness och träningPaulúns näringslära: Frågor och svar: Fitness & Träning: Den som är intresserad av kost och hälsa i dag har förmodligen inte missat vem Fredrik Paulún är. Han räknas numera som en Sveriges mest kända näringsfysiologer och har sedan flera år tillbaka svarat på frågor i en rad olika tidningar. I den här boken har du möjlighet att få svar på vanliga såväl som ovanliga frågor som rör både fitness och träning så som exempelvis hur du bränner fett, hur du ska äta innan ett träningspass och hur du ska få mer framträdande muskler. Den här boken är dessutom lättläst i och med att den är uppbyggd med frågor och svar i stället för långa kapitel.
  • Näringslära för kroppsbyggare och andra kraftidrottare: Den här boken är skriven av Anki Sundin som är nutritionist och hon har även skrivit ett flertal andra böcker om just näringslära tidigare. Anki Sundin har även tävlat i styrkelyft och kampsport. I boken ”Näringslära för kroppsbyggare och andra kraftidrottare” kan du läsa om näringslära anpassad för dig som håller på med fitness, lyft och kraftsport i övrigt. Du får mer djupgående information om bland annat protein, kolhydrater och grenade aminosyror. Boken ger också kunskap kring vikten av glykogen, fett, vitaminer, mineraler och hur du ska räkna ut just ditt dagliga energibehov.
  • Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare: Detta är efterföljaren till boken ovan där Anki Sundin fortsätter förklara mer ingående kring näringslära. Den här boken passar dig som är en personlig tränare och kostrådgivare – dock kan du som själv ägnar dig åt styrketräning kan ha lika stor nytta av boken. I den här upplagan får du också hjälp med att lägga upp din kost. Du får även lära dig mer om bland annat när du ska äta och vilka olika sorters protein som rekommenderas – boken ger dig helt enkelt mer kunskap om näringslära i allmänhet.
  • allt om näringsläraAllt om näringslära: I den här boken får du lära dig det mesta du kan tänkas vilja veta om näringslära överlag. Du får läsa om hur maten du stoppar i dig påverkar dig och vilken funktion den fyller i din kropp. På så sätt blir det lättare att strukturera upp kosten! Lär dig hur matsmältningen fungerar, hur vi är uppbyggda och hur olika näringsämnen fungerar i kroppen. Boken ”Allt om näringslära” passar både dig som har ett brinnande intresse för ämnet liksom för dig som studerar näringslära. Författaren till boken är Martin Brunnberg som är en näringsfysiolog som bland annat erbjuder personlig rådgivning och utbildningar inom näringslära.

Läs mer om fysiologi

  • Fysiologi: Detta är en lärobok avsedd för studier på universitets- och högskolenivå. Den tar upp vilka funktioner både enstaka celler har liksom organen i kroppen. Boken ”Fysiologi” har även skrivits för att det ska vara lätt att förstå och detaljkunskaper som många gånger anses onödiga har korrigerats bort. Den som vill läsa en bok om fysiologi får tillgång till information kring allt som hör ämnet till här och den används i dag av både läkar- och tandläkarstudent liksom bland de som studerar till bland annat biomedicinare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och psykologer.
  • Människokroppen: I den här boken tas människan komplicerade fysiologi upp i form av både text och illustrationer för att det ska bli lättare att förstå alla olika processer som äger rum i kroppen. Boken ”Människokroppen” ger dig en inblick i hur vi fungerar och passar dig som är intresserad och vill veta mer.
  • Människans fysiologi: I denna omfattande lärobok tas människans fysiologi upp både via text, illustrationer och kliniska exempel. I dag används den bland annat av medicinstuderande. Författarna till boken är aktiva forskare och professorer samt lärare som undervisar på universitet och högskolor i Norge.

Förhoppningsvis hittar du någon bok ovan som väcker ditt intresse om du vill lära dig mer om näringslära och fysiologi. I dag kan du beställa alla böckerna via butiker på nätet – Du kan exempelvis hitta billiga böcker på Bokhavet som jämför priser hos de största nätbutikerna på nätet. Lycka till och trevlig läsning!