Örtmedicin – en uråldrig behandlingsmetod

Användning av olika sorters örter som medicin för att behandla sjukdomar och åkommor är knappast något nytt fenomen. Snarare tvärtom – örter har använts i syfte att läka under väldigt lång tid. Det är till och med ett av de absolut äldsta behandlingssätten som finns här i världen. Trots att vi som bor i västvärlden har gått från örtmediciner till förmån för den moderna sjukvården börjar allt fler bli mer intresserade av den här alternativa behandlingsformen igen.

Olika populära välgörande örter

Här nedan kan du läsa lite kort om några av de örter som är populära i hälsokostbutikerna i dag:

 • Djävulsklo: Det här är en ört som kommer från Afrika och den ingår vanligtvis i naturläkemedel avsedda för att lindra smärtor och inflammationer i lederna. Djävulsklo kan också användas vid artrit och artros. Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper är örten lugnande och den hjälper även till så att matsmältningen fungerar normalt.
 • ginsengGinseng: Växten härstammar från Kina och Korea och har använts i flera tusen år för att öka energin samt för att du ska behålla din mentala och fysiska prestationsförmåga. En annan av de välgörande effekter ginseng bidrar med är att bibehålla immunförsvarets förmåga.
 •  

 • lakritsrotLakritsrot: Även lakritsrot har utnyttjats i flera tusen år inom flera olika kulturer i länder runt om i världen. Detta är faktiskt en av de örtmediciner som används flitigast och ger mest effekt. Lakritsroten tillhört familjen med ärtväxter och gror naturligt i både södra och östra delarna av Europa samt i Asien. Dock odlas den på fler håll – däribland i Sverige. Lakritsroten kan användas i flera syften så som att bidra vid läkning av magsår och magkatarr. Den verkar också bakteriehämmande, stödjer binjurarnas funktion, hämmar inflammationer och hjälper kroppen att producera adrenalin.
 •  

 • rosenrotRosenrot: ”Den svenska ginsengen” är ett annat namn för rosenrot som växer runt om i landet. Örten har brukats av samer sedan urminnes tider och är ett traditionellt naturläkemedel. Bakgrunden till örtens namn har att göra med dess doft av rosor. Dess välgörande egenskaper är många. Rosenrot hjälper bland annat till att balansera de vitala kroppsfunktionerna, ökar koncentrationen samt motverkar stress och trötthet.
 •  

 • macaMaca: Rotfrukten maca är en speciell sådan som du enbart finner i naturligt tillstånd i de höga bergen i Peru i Sydamerika. Under de tusentals år som maca har använts inom matlagning och läkemedelskonsten har det påståtts att rotfrukten gör underverk vad gäller människans hälsa. Roten innehåller mycket näring och kallas även för ”naturens viagra” då det påstås att maca ökar lusten hos såväl män som hos kvinnor.
 •  
   

 • nyponNyponpulver: Nypon är en frukt som har inmundigats av människan i tusentals år och det beror bland annat på det hälsosamma innehållet med vitaminer och mineraler. Med pulvret får du i dig näringsämnen och antioxidanter – däribland C-vitamin, karoten och flavonoider. Bland mineralerna som återfinns i nyponpulver hittar du exempelvis järn, kalcium och magnesium.

 
Det finns otroligt många olika örter som du kan använda dig av för att bota eller läka varierande krämpor. Dock är det viktigt att få lite vägledning och goda råd kring användningen innan du börjar med någon form av örtmedicinering. Vissa örter är mer populära än andra och du har med största sannolikhet hört talas om en del vid tidigare tillfälle. Om du vill köpa olika växter och örter kan du vända dig till välsorterade hälsokostbutiker online.