Örtte

örtteÖrtteer görs på olika örter, växter och kryddblandningar. Beroende på vilka örtblandningar som ingår får teet olika egenskaper och smaker och kan användas i en rad olika syften. Det är många som förväxlar örtte med detox te som är någonting helt annat.

I denna artikel kan du läsa om följande:

  • Vad örtteer är
  • Örtteets egenskaper
  • Hur du gör ditt eget örtte

Vad är ett örtte?

Örtteer är egentligen inte teer i sig, men dricks på samma sätt. Ett örtte består nämligen till största delen av torkade örter, frukter eller bär. Vissa örtteer innehåller små mängder teblad från tebusken, men majoriteten av teet måste utgöras av örter för att det ska få kallas örtte. Så länge de inte är skadliga för hälsan får alla örter, frukter och bär användas som ingredienser i örtteer. Eftersom vissa örter är mycket starka och kan ha starka effekter på oss människor är det viktigt att man är försiktig med örtteernas innehåll om man äter mediciner eller är gravid. Exempel på kraftfulla örter är johannesört och fingerborgsblomma (digitalis).

Örtteets egenskaper

Beroende på vad örtteet är gjort på har det olika effekter i kroppen. Gemensamt för alla örtteer (som inte innehåller blad från tebusken) är att de är koffeinfria. Även om de flesta örter kan användas för att göra örtte finns det vissa som är vanligare än andra:

Kamomill: är en välkänd ört och är en av de vanligaste örterna att göra te av. Kamomillte används framför allt för att lindra förkylningssymtom och matsmältningsproblem. En kopp kamomillte är även populärt att inta innan sänggående och under stressiga perioder, då det har en lugnande effekt.

Johannesört: ett örtte med johannesört sägs vara bra vid nedstämdhet, oro och migrän. Johannesört har länge använts inom naturmedicinen för att lindra just dessa åkommor. För att få effekt av örtteet bör du dricka det morgon och kväll.

Åkerfräken: har traditionellt använts för att stoppa blödningar och lindra besvärlig hosta. Åkerfräken innehåller höga halter av spårämnet kisel.

Nässla: brännässlan är mycket näringsrik och innehåller framför allt rikligt med järn. Ett örtte med brännässla är utrensande samtidigt som det sägs lindra eksem och andra hudutslag. Nässelteet har även antiinflammatoriska effekter.

Anis: påminner smakmässigt om lakrits och frön från anisväxten har traditionellt använts vid hosta och andra besvär från lungorna, bland annat astma. Anis har även använts för att lindra kramper i mag- och tarmsystemet. Örtte med anis har positiva effekter på just matsmältningen.
Så gör du eget örtte

Att göra eget örtte är enkelt, du väljer ut de blad och örter du vill använda, låter dem torka och därefter använder du dem som vanligt te. Du kan även använda färska örter, men då bör du dubblera mängden du använder. Ungefär 2 teskedar torkade örter brukar vara lagom att använda till en kopp te på 2,5 dl vatten.

Tips! Använd blad från fruktträd och bärbuskar och plocka bladen tidigt, helst innan buskarna och träden hunnit blomma.